Μερικές σκέψεις για τα 3 5 Πηγάδια

Αγαπητές και αγαπητοί συνδημότες,
Θα ήθελα με το ακόλουθο κείμενο να αναλύσω το ζήτημα του χιονοδρομικού μας κέντρου, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό από όλους μας. Δεν θα σταθώ στις ανακοινώσεις άλλων παρατάξεων οι οποίες κατέχονται από έντονα στοιχεία υποκρισίας, μικροπολιτικής, αλλά ακόμα και απειλών.
Είναι αυτοί που προσπαθούν επί δύο έτη να πετύχουν το κλείσιμο του χιονοδρομικού μας κέντρου και τώρα με κροκοδείλια δάκρυα προσπαθούν να πείσουν για τις προθέσεις τους, κάνοντας μικροπολιτικό απολογισμό της κληρονομιάς των κινήσεων τους.
Ας μιλήσουμε όμως ακριβώς για το θέμα μας. Μόνο για την «ταμπακιέρα» που λέει και ο λαός.
Όλοι καταλαβαίνουμε πια ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν επιλέξει και τελικά δεν οδηγηθεί σε μια απόφαση λειτουργίας του χιονοδρομικού μας κέντρου, τότε πολύ απλά η λειτουργία του είναι αδύνατη. Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς ανεφάρμοστα.
Ας εξετάσουμε όμως αναλυτικά τα δεδομένα.
-Για να ανοίξει σήμερα το χιονοδρομικό μας κέντρο απαιτείται ο ετήσιος και πενταετής έλεγχος που προβλέπεται από το νόμο και η δαπανηρή συντήρηση του εναέριου αναβατήρα. Της καρέκλας δηλαδή. Μια εκτίμηση αυτού του κόστους το τοποθετεί άνω των 150.000 ευρώ. Μπορεί ο Δήμος να καλύψει αυτό το κόστος; Η απάντηση είναι μονολεκτικά ΟΧΙ.
Ήδη ο Δήμος τις δύο τελευταίες χρονιές κάλυψε κόστος άνω των 50.000 ευρώ για αντίστοιχους ελέγχους των υπολοίπων υποδομών, έξοδα, ΔΕΗ κλπ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πια αυτή η οικονομική δυνατότητα, όταν μάλιστα προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα χρέη προηγούμενων περιόδων, τα οποία λόγω της μη τακτοποίησης τους κατά τα τελευταία έτη, είναι πια δυσθεώρητα και θα πρέπει να τα καλύψουμε όλοι μαζί στα επόμενα έτη.
Θα μπορούσε να ζητήσει ενίσχυση ο Δήμος από την κεντρική πολιτεία όπως π.χ. την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κάλυψη αυτού του κόστους; Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική, διότι το χιονοδρομικό κέντρο ανήκει στον Δήμο μας και όχι στην γενική γραμματεία αθλητισμού. Άρα μια τέτοια δαπάνη θα ήταν παράνομη δαπάνη ακόμα και αν υπήρχε η πολιτική βούληση και τα χρήματα αυτά.
-Θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ίδιος ο Δήμος το χιονοδρομικό μας φέτος; Πέρα από την μη δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων αυτής της επιλογής, τα ζητήματα ασφαλείας είναι εξίσου σημαντικά. Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος εγώ προσωπικά ως δήμαρχος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψήφιζαν μια τέτοια απόφαση, θα μπλέκαμε με δικαστικές περιπέτειες για πολλά έτη, ενώ ακόμα και η φυλάκιση μας θα ήταν υπαρκτό σενάριο. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να το λύσει και να το ξεπεράσει καμία επιτροπή σοφών.
Άρα, η μόνη διέξοδος είναι η λειτουργία και η κάλυψη των απαραίτητων εξόδων από ιδιωτική πρωτοβουλία.
-Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος ιδιώτης να διαθέσει τα χρήματα αυτά; Προφανώς και η απάντηση είναι ΝΑΙ, αν είχε μπροστά του τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει απόσβεση της επένδυσης του. Αυτό βέβαια δεν θα ήταν δυνατό να γίνει με μίσθωση ενός ή δύο ετών. Είναι επίσης προφανές, ότι χωρίς την καρέκλα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το χιονοδρομικό μας κέντρο. Θα αποτελούσε μια σκιά του εαυτού του.
Όλοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι πρώτα προετοιμάζεις τον χώρο σου και μετά ανοίγεις για το κοινό. Έτσι, είτε συζητούσαμε τον Μάρτιο, είτε τον Σεπτέμβριο η απόφαση μας είναι μονόδρομος. Μακροχρόνια μίσθωση με ανάπτυξη από ιδιωτικά κεφάλαια. Και όπως θα αναλύσω στην συνέχεια ενίσχυση αυτών με κεφάλαια της Πολιτείας.
Εδώ και δύο έτη, το Δημοτικό Συμβούλιο αδυνατεί να πάρει αυτή την απόφαση της μακροχρόνιας μίσθωσης του χιονοδρομικού μας κέντρου. Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας; Είτε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είτε λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων εναντίον της βιώσιμης αυτής λύσης. Ή διαφορετικά, είτε γιατί δεν πιστεύουν κάποιοι σε αυτήν τη λύση, είτε διότι αντιλαμβάνονται ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση και δεν θέλουν να την δουν να υλοποιείται για λόγους μικροπολιτικής και ανάγκης αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.
Δυστυχώς, λόγω της απλής αναλογικής, η παράταξη μας δεν έχει την δυνατότητα να πάρει αυτή την απόφαση χωρίς την συναίνεση των άλλων παρατάξεων. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτό το πολιτικό αδιέξοδο. Το ότι δεν επιτρέπουν δηλαδή, οι άλλες παρατάξεις την διοίκησή του Δήμου, να ασκήσει τα καθήκοντα της.
Τα ερωτήματα λοιπόν εδώ είναι δύο. Το βασικότερο όλων είναι, για πόσα χρόνια θα πρέπει να μισθώσουμε το χιονοδρομικό μας κέντρο. Προφανώς και εδώ η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Όσο περισσότερες είναι οι απαιτήσεις μας από τον επενδυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η περίοδος μίσθωσης. Έτσι, αν θέλουμε να αναλάβει το κόστος της συντήρησης του αναβατήρα και των σαλέ δεν θα μπορούσε η περίοδος αυτή να είναι μικρότερη από τουλάχιστον μια πενταετία.
Αν θέλουμε όμως να λειτουργήσει και το ξενοδοχείο και τις υπόλοιπες υποδομές ή περίοδος μίσθωσης πρέπει να φτάσει τουλάχιστον την 25ετία.
Και αν θέλουμε, τέλος, να δημιουργήσει υποδομές για 12μηνη λειτουργία του κέντρου, ίσως για ακόμα περισσότερα έτη.
Αν επιλέγαμε την μίσθωση των 5 ετών χωρίς να λειτουργήσει το ξενοδοχείο, τότε ίσως κάποια στιγμή αυτό να κατέρρεε. Είναι τόσα έτη ήδη κλειστό και κάποια στιγμή δεν θα αντέξει άλλο, χωρίς τις απαραίτητες συντηρήσεις του κτιρίου και του εξοπλισμού του. Άρα, αν επιθυμούμε να κρατήσουμε ζωντανές όλες τις υποδομές μας, θα έπρεπε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο μίσθωσης ακόμα περισσοτέρων ετών.
Και αν όπως συμφωνούμε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι επιθυμητή η λειτουργία του, ως 12μηνου ορεινού κέντρου, ο χρόνος αυτός είναι κατ’ ελάχιστον 25ετής. Οι απαιτήσεις τότε από τον επενδυτή, θα ήταν να συντηρήσει, να αναπτύξει και τελικά να λειτουργήσει το σύνολο όλων των υποδομών.
Αυτή είναι και η εισήγηση μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ και δύο έτη και επί 4 συνεδριάσεις.
Η εισήγηση αυτή, έχει αλλάξει προς τους αναλυτικούς της όρους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κριτική των παρατάξεων, όσο και της ίδιας της κοινωνίας της Νάουσας μέσα από τους συλλόγους της.
ΠΟΤΕ δεν ψηφίστηκε, έστω και οριακά. Μόνο μερικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων που έβαλαν το κοινό καλό πάνω από το παραταξιακό συμφέρον στήριξαν το μοντέλο αυτό, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Μπορεί μια επιτροπή να αντικαταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση αυτή; Προφανώς κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.
Πέρα από την βαθιά αντιδημοκρατικότητα αυτής της πρότασης, ακόμα και αν συμφωνούσαμε ότι θα ήταν μια τεχνοκρατική επιτροπή υποστήριξης του δημοτικού συμβουλίου, θα έπρεπε να συμμετέχουν σε αυτή άνθρωποι σοβαρών τεχνοκρατικών γνώσεων αναφορικά με την λειτουργία των χιονοδρομικων κέντρων, την ανάπτυξη ορεινών κέντρων αλλά και την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας. Ο λαός μας βέβαια λέει, ότι όταν δεν θέλεις να γίνει μια δουλειά ανέθεσε την σε μια επιτροπή.
-Έχουν σημασία τα κεφάλαια που θα ενισχυθούμε από την πολιτεία; Προφανώς και ναι. Γιατί πολύ απλά τόσο η καρέκλα του χιονοδρομικού μας κέντρου, όσο και άλλες υποδομές του είναι στο τέλος του κύκλου ζωής τους και είναι εξαιρετικά δαπανηρή η αντικατάστασή τους από οποιονδήποτε επενδυτή.
Έτσι, θα πρέπει στα επόμενα έτη να αντικατασταθούν με την στήριξη των κρατικών ενισχύσεων. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, προετοιμάζοντας όλες τις μελέτες που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό εδώ και πολλούς μήνες, και πάντα σε συνεργασία με την Πολιτεία. Αυτή άλλωστε είναι και η ειδοποιός διαφορά της πρότασης μας από άλλες προτάσεις, όπως της παραχώρησης της χρήσης γης, η οποία προϋποθέτει την ακύρωση της κρατικής ενίσχυσης και εντέλει απομακρύνει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Για αυτόν τον λόγο ακριβώς τρέμουν κάποιες παρατάξεις στην υλοποίηση του Σχεδίου μας. Αντιλαμβάνονται ότι μετά από αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα η ίδια η ύπαρξη τους. Ακριβώς, αυτή η λεπτή διαφορά, είναι που μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για την μοναδική βιώσιμη λύση.
Με την σημερινή ανακοίνωση ζητώ κάτι διαφορετικό από τις παρατάξεις.
Ας αφήσουν την διοίκησή του Δήμου αλλά και εμένα προσωπικά να προσπαθήσω για το άνοιγμα του χιονοδρομικού μας κέντρου αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των πράξεων αυτών. Διαφορετικά είτε είναι Νοέμβριος είτε Απρίλιος ο στόχος τους θα παραμένει ο ίδιος, το κλείσιμο δηλαδή του χιονοδρομικού μας κέντρου.
Επίσης, όσα ερωτήματα θέλουν οι πολίτες της Νάουσας να απαντηθούν, μπορούν να τα υποβάλουν σε αυτήν την ανάρτηση. Θα προσπαθήσω τις επόμενες ημέρες να απαντήσω σε όλες τις απορίες.
Κλείνοντας, η λύση για το Χιονοδρομικό μας Κέντρο είναι ακόμη ζωντανή. Ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπάρχουν λόγω ακριβώς της επιλογής του μοντέλου που ακολουθήσαμε. Μπορούμε να οδηγήσουμε το χιονοδρομικό μας κέντρο σε συνθήκες βιώσιμης λειτουργίας. Αρκεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει είτε την ευθύνη που του αναλογεί, είτε πολύ απλά να αναθέσει την ευθύνη στην διοίκηση μας.
Με σεβασμό προς όλους, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν σέβονται ούτε τον εαυτό τους με τις ανακοινώσεις τους, έχω μόνο μια απαίτηση.
Μην κάνετε το χιονοδρομικό μας κέντρο στίβο των παραταξιακών μας αντιπαραθέσεων. Επιτέλους ας σεβαστούμε όλοι, τους συμπολίτες μας που μας ψήφισαν και μας έδωσαν την θέση που υπηρετούμε στο δημοτικό συμβούλιο. Από όποια θέση και αν βρίσκεται ο καθένας μας.
Εμείς προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας. Αναλάβετε και εσείς επιτέλους την ευθύνη των εμποδίων που βάζετε. Μην καταδικάζετε τον Δήμο μας με αυτή την άγονη και στείρα αντιπολίτευση, μόνο για να οδηγήσετε σε αδιέξοδα. Δεν χτυπάτε έτσι την διοίκησή μας. Πληγώνετε την ίδια την Νάουσα.
Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας
Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.