Εγκαίνια έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία»

Σήμερα εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» στον χώρο τεχνών στην Βέροια. Μια έκθεση που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας. Στην έκθεση συμμετέχει και ο αγαπητός Τάκης Μπάιτσης με πλήθος εκθεμάτων από την προσωπική του συλλογή.
Η Επανάσταση στη Μακεδονία υπήρξε μία από τις κύριες συνιστώσες του αγώνα αν και δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Βέβαια, η Φιλική Εταιρεία είχε αναπτύξει ένα δίκτυο στελεχών της στην Μακεδονία, το οποίο προετοίμασε την Επανάσταση στην περιοχή. Για περίπου δύο χρόνια, από την άνοιξη του 1821 έως τα τέλη του 1822, οι Μακεδόνες επαναστάτησαν για να αποτινάξουν την οθωμανική κυριαρχία. Οι επαναστάσεις στη Χαλκιδική, στον Όλυμπο, στη Νάουσα και στη δυτική Μακεδονία ήταν ορισμένα μόνο γεγονότα του εθνικού ξεσηκωμού στα εδάφη της Μακεδονίας. Πρόκριτοι και έμποροι, προσωπικότητες, όπως ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Τσάμης Καρατάσος, ο Αγγελής Γάτσος, ο Νικόλας Κασομούλης και ο Ζαφειράκης Λογοθέτης, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της εθνικής εποποιίας.
Διακόσια χρόνια μετά το 1821, συνειδητοποιούμε ότι η ελληνική επανάσταση διεκδικεί μια δυναμική θέση στα κινήματα της εποχής που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με την Αρχή της αυτοδιάθεσης των Λαών. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια από αρχοντικά της Μακεδονίας, τεκμήρια και εκδόσεις λογίων Μακεδόνων, αντικείμενα από αγωνιστές της επανάστασης, αναδεικνύοντας την πνευματική και οικονομική άνθηση που προηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης.
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που στέκονται
Αντικείμενα όπως είναι το χειρόγραφο ημερολόγιο του Νικολάου Κασομούλη, οι επιστολές του Τσάμη Καρατάσου και άλλων Μακεδόνων αγωνιστών εκτίθενται επίσης, μερικά για πρώτη φορά.
Επίσης, τα όπλα πρωταγωνιστών του Αγώνα όπως του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και του Γεωργίου Καραϊσκάκη, σε συνδυασμό με ψηφιακές αναπαραστάσεις παρουσιάζονται ως τα αντικείμενα της εθνεγερσίας που αποκτούν την δική τους φωνή δίνοντας μορφή στον αγώνα των προγόνων μας. Προφανώς η επανάσταση στην Νάουσα έχει την τιμητική της μέσα από τα εκθέματα που χάρη στον κ Μπάιτση διασώζονται μέχρι σήμερα.
Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος
Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.