ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες θλίψης και ιστορικής μνήμης.
Στον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους ποντιακούς και πολιτιστικούς μας συλλόγους, διοργανώνουμε με συγκίνηση και σεβασμό την τιμητική εκδήλωση της «Φλόγας της Μνήμης», ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες.
Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων και ανείπωτων αγριοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.
Μετά τα τραγικά γεγονότα, με τον ερχομό τω προσφυγικών ροών, οι Έλληνες του Πόντου συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου, εκείνη την εποχή, ελληνικού κράτους με τις γνώσεις και το έργο τους. Με τον ερχομό τους άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα, με τεράστια προσφορά και στον δήμο μας, στον πολιτισμό και την τοπική οικονομία.
Οι ημέρες αυτές που τιμούμε τα θύματα του ποντιακού ελληνισμού, με κορυφαία την 19η Μαΐου, αποτελούν ζωντανή και διαρκή υπόμνηση σε όλο τον κόσμο της σημασίας που έχει για την συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγνώμης. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με ιδιαίτερα βαθιά ανθρώπινη αξία.
Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.
Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.