Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες θλίψης και ιστορικής μνήμης για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων, ταγμάτων καταναγκαστικής εργασίας, ανείπωτων αγριοτήτων.
Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με σεβασμό και συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες» επεσήμανε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας Nicolas Karanikolas, κατά την ομιλία του στη εκδήλωση «Φλόγα Μνήμης», που διοργάνωσε χθες (Τετάρτη 18.05.2022) ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, συμμετέχοντας παράλληλα στις δράσεις της ΚΕΔΕ, για την ενίσχυση της δυναμικής του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι
Ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεισφορά των Ποντίων στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην ανάπτυξη της χώρας και στον δήμο, υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα:
«Εξαίρουμε την προσφορά των Ποντίων αφού με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου, εκείνη την εποχή, ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχη είναι και παραμένει η προσφορά τους στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην ανάπτυξη μας και στον δήμο μας.
Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.
Άλλωστε η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ζωντανή και διαρκή υπόμνηση σε όλο τον κόσμο της σημασίας που έχει για την συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγνώμης. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με ιδιαίτερα βαθιά ανθρώπινη αξία».
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος
Στη χθεσινή εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», εκπροσώπων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και άλλων πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και δεκάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο, έγινε το άναμμα της φλόγας, σε μικρά φαναράκια και ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο δημοτικό πάρκο.
Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Στη συνέχεια, μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτη Φανιάδη, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ακούστηκε μοιρολόι με υπόκρουση ποντιακής λύρας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και έγινε συμβολική εναπόθεση της φλόγας στο Μνημείο από τον Δήμαρχο Νάουσας.
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και δέντρο
Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.