Δήλωση μου στην εκδήλωση της Ευξείνου λέσχης Νάουσας, σήμερα στον ναό του Αγίου Δημητρίου, αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και την βιβλιοθήκη της Αργυρουπόλεως.
Αυτές οι ημέρες αποτελούν ημέρες θλίψης και μνήμης για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
H Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας ως μέλος της από φέτος ξεκινούν πάρα πολλές προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας εντός και εκτός της χώρας μας.
353.000 Έλληνες του Πόντου βρήκαν τραγικό θάνατο και σφαγιάστηκαν. Ο δρόμος της προσφυγιάς για πολλούς αποτέλεσε τον τάφο τους μέσα από κακουχίες, βασανισμούς και αγριότητες.
Πολλοί Πόντιοι ήρθαν στην πατρίδα και άφησαν το αποτύπωμά τους σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτικό επίπεδο και συνέβαλλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Κάποιοι από τους Έλληνες του Πόντου κατάφεραν και έφτασαν και στη Νάουσα και βοήθησαν την κοινωνία μας, με πολλές τους δράσεις.
Μέσα σε αυτόν τον γενικό χαμό, μετέφεραν ότι πολυτιμότερο και σημαντικό είχαν από τον πολιτισμό και την ιστορία τους.
Αναφέρομαι στην Βιβλιοθήκη της Αργυρουπόλεως.
Αυτά τα βιβλία, αυτά τα «διαμάντια» που μπόρεσαν να διασώσουν οι Έλληνες του Πόντου αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό που τον προσέχει εδώ και δεκαετίες η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Τα βιβλία αυτά όμως, δεν έχουν βρει ακόμα, τη θέση που τους αρμόζει και τους αξίζει στη σύγχρονη Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, οι οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ευοδώθηκαν.
Βρέθηκα πριν λίγες ημέρες στη Λετονία, όπου μια χώρα γύρω από την κεντρική της βιβλιοθήκη σχεδιάζει την ανάπτυξή της, όπως επίσης κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι βιβλιοθήκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας τους.
Ο θησαυρός αυτός των βιβλίων της Αργυρουπόλεως θα πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει και στον τόπο μας.
Σήμερα, λοιπόν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας εξέφρασα την βούληση να εισάγω άμεσα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της παραχώρησης στην Εύξεινο Λέσχη και του υπόλοιπου κτιρίου Τουρπάλη, με σκοπό την δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρούπολεως του Πόντου.
Έχω την πεποίθηση ότι ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας θα προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση.
Ας είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως αυτή που θα μας ενώσει όλους ως κοινωνία και η δημιουργία της να αποτελέσει κοινό σκοπό όλων μας, ώστε να αφήσουμε μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές.