Υπογραφή Μνημονίου «Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις»

Η παρακάτω είδηση ίσως να μην είναι από τις πιο δημοφιλείς αλλά σίγουρα είναι από τις πλέον σημαντικές για τον Δήμο μας για την επόμενη δεκαετία.
Στην Ευρώπη σήμερα, σε κάθε πολιτική συζήτηση και συνεδρίαση, ένα από τα ζητήματα που είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα, είναι αυτό της κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων.
Στόχος της Ε.Ε., είναι η κλιματική ουδετερότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Και συγκεκριμένα, η μείωση του αιτίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή.
Έτσι θα πρέπει να πετύχουμε τον μηδενισμό του ισοζυγίου των εκπομπών αερίων του άνθρακα μέχρι το 2050 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα για τις «Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις», δεσμευόμαστε να πάμε σε αυτόν τον στόχο μέχρι το 2030.
Σε 7 χρόνια δηλαδή.
Ένας στόχος που αν τα καταφέρουμε θα είναι και ένας μικρός άθλος.
Ίσως όμως τελικά είναι ένας στόχος υπαρξιακού χαρακτήρα, αφού αν συνεχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, το μέλλον μας προμηνύεται ζοφερό.
Είναι όμως και ένας δύσκολος στόχος.
Θα πρέπει τα δημοτικά κτίρια να μην εκπέμπουν ρύπους, θα πρέπει να αναπτυχθεί η κυκλική οικονομία στον δήμο μας, θα πρέπει να προστατεύσουμε το υδάτινο στοιχείο και τα δάση μας, θα πρέπει να κάνουμε τον δήμο μας βιώσιμο.
Στην δική μου σκέψη, ο τρόπος βελτίωσης της ζωής των πολιτών είναι η πολιτική.
Και η πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει γενικευμένα δύο στόχους.
Την βελτίωση της καθημερινότητας και τον μακρόπνοο σχεδιασμό.
Η πρώτη φέρνει ψήφους ο δεύτερος είναι όμως ο σημαντικός γιατί αφήνει το αποτύπωμα του.
Ας χτίσουμε λοιπόν έναν δήμο διαφορετικό και ας ζει η επόμενη γενιά με συνήθειες εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας.
Το επόμενο βήμα για μας;
Σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ η εκπόνηση σχεδίου δράσης κλιματικής ουδετερότητας και του επενδυτικού μας σχεδίου. Στα δάση, στα νερά, στην ενέργεια, στην ανακύκλωση.
Έτσι το κλιματικό συμβόλαιο στο οποίο θα προχωρήσουμε θα έχει τα ακόλουθα βήματα. Στρατηγική – Κλιματικές Δεσμεύσεις – Επενδυτικό πλάνο – Αξιολόγηση.
Στην φωτογραφία με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος συνάδελφο καθηγητή κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη μετά την υπογραφή του μνημονίου
Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.