Αναπλασεις Πλατειων και Αισθητικες Αναβαθμισεις Δημοσιων Χωρων

-Ανάδειξη Πλατείας Διοικητηρίου: Η πλατεία του Διοικητηρίου στην Νάουσα ήταν από τις πρώτες πλατείες που δέχτηκαν μία σημαντική αισθητική παρέμβαση.

Πρώτα από όλα πραγματοποιήθηκε από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας ένας σημαντικός καθαρισμός με απομάκρυνση επικίνδυνων κλαδιών και κλάδεμα δέντρων. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και αλλαγή των στοιχείων του φυσικού τοπίου της πλατείας και φύτεμα διαφορετικών δενδρυλλίων.

Επίσης, σχεδιάστηκε ένα σιντριβάνι που έδωσε την δική του νότα στον χαρακτήρα της πλατείας. Το στοιχείο του νερού και ο τρόπος αρχιτεκτονικής ανάδειξης του στην πλατεία Διοικητηρίου αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα ανάπτυξης τέτοιων μορφών παρέμβασης στον δημόσιο χώρο του Δήμου μας.

Σημαντικό στοιχείο στην εν λόγω παρέμβαση ήταν η ανάγκη αναμονής στην πλατεία σε σχέση με τη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος,  καθώς και η συνεχής περιοδική λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην περιοχή.

Έτσι η ανάπτυξη ενός αστικού «κυττάρου» με κυρίαρχο σκοπό την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής αλλά και η σύνθεση ενός τοπίου δίπλα στα παγκάκια, με σκοπό την ξεκούραση και την στάση των πολιτών εκεί ήταν το βασικό στοιχείο έμπνευσης της παρέμβασης αυτής.

Το καλοκαίρι του 2023 με τη συνδρομή το Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας και σε συνεργασία με την Αστυνομία καλλωπίστηκαν οι εξωτερικοί χώροι του κτιρίου του Διοικητηρίου (συντηρήσεις, ελαιοχρωματισμοί κ.ά), όπου εκτός από το Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας, φιλοξενούνται πλέον σε αίθουσες, που παραχωρήθηκαν από τον δήμο, σύλλογοι, φορείς και η νεοσύστατη υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τα επόμενα βήματα είναι η κατασκευή ανελκυστήρα για ΑμΕΑ, καθώς και οι περαιτέρω βελτιώσεις στην πίσω πλευρά του κτιρίου του Διοικητηρίου.

-Ανάδειξη Πλατείας Αγίου Γεωργίου: Η πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι η πλατεία εισόδου στην πόλη της Νάουσας. Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο,  με κυρίαρχη την ανάπτυξη του υδρόμυλου στην περιοχή.

Βέβαια η ίδια η πλατεία δεν είχε τύχει κάποιας παρέμβασης στο πρόσφατο παρελθόν. Η διοίκησή μας αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αναβάθμισης του χώρου προχώρησε στην δημιουργία μιας τεχνητής λιμνούλας, η οποία ουσιαστικά διαμόρφωσε ένα διαφορετικό τοπίο στην περιοχή.

Άλλωστε η ανάγκη αυτής της παρέμβασης προήλθε και από την ουσιαστική κοινωνική ανάγκη των κατοίκων της γύρω περιοχής για την διαμόρφωση ενός ουσιαστικού χώρου ανάπαυλας. Οι γύρω χρήσεις των ισογείων με την ανάπτυξη καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας οδήγησαν στην υλοποίηση του όλου σχεδίου.

-Πάρκο Τσέπης στην Γληνού: Το μικρό παρκάκι στην οδό Γληνού στη Νάουσα θα μπορούσε  να χαρακτηριστεί και ως πάρκο τσέπης.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νάουσας, αναβάθμισε τον χώρο με καινούριο αστικό εξοπλισμό, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες, καθαρίστηκαν τα φρεάτια, τοποθετήθηκαν παγκάκια, περιποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το πράσινο, φυτεύτηκαν λουλούδια  και  αναδείχθηκε  η όμορφη αυτή γωνιά της πόλης μας.

Με μικρές παρεμβάσεις, οι γειτονιές μας ομορφαίνουν  σιγά σιγά και βελτιώνεται η εικόνα του  δημόσιου χώρου.

-Ανάδειξη Εισόδου Χαρίεσσας: Η είσοδος της Χαρίεσσας δέχτηκε επίσης μια σημαντική παρέμβαση αισθητικής αναβάθμισης. Βασικός στόχος της εν λόγω παρέμβασης ήταν η μετατροπή της εισόδου από κενό χώρο περάσματος σε σημείο στάσης και αναψυχής.  Σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό της εισόδου στάθηκε επίσης η μορφολογική σύνδεση με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου μας. Έτσι ο χώρος του πάρκου εισόδου διαμορφώθηκε σε έναν χώρο που χαίρονται στην καθημερινότητά τους όλοι οι κάτοικοι της Χαρίεσσας.

-Ανάδειξη Πλατείας Αρχαγγέλου: Η κοινότητα Αρχαγγέλου είναι ένα πεδινό χωριό της Ειρηνούπολης. Μαζί με το Παλιό Ζερβοχώρι και το Άνω Ζερβοχώρι αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Ζερβοχωρίου.

Η κοινότητα Αρχαγγέλου έχει πληθυσμό 307 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Πρόκειται δηλαδή για ένα από τα πλέον μικρά χωριά του Δήμου που τα τελευταία έτη δεν είχαν δεχτεί καμία ουσιαστική παρέμβαση. Η πλατεία του χωριού αποτελεί τον τόπο συνάθροισης των δημοτών και παραλήφθηκε από την διοίκησή μας, χωρίς να έχει προηγηθεί  καμία ουσιαστική μέριμνα. Έτσι ο καθαρισμός και η ανάδειξη του χώρου ήταν επιβεβλημένα από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου μας.

-Ανάπλαση Πλατείας Κοπανού: Ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023 η ανάπλαση της πλατείας Κοπανού, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 280.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/Leader, μέσω της Ομάδας Τοπικής Δράσης  ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.

Επίσης, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι μελέτες από την Περιφέρεια για ανάπλαση των πλατειών στην Επισκοπή, τα Λευκάδια, το Αγγελοχώρι, τα Μονόσπιτα, οι οποίες θα αναβαθμιστούν την ερχόμενη περίοδο.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.