Στην δημοπράτηση του έργου της ευφυούς άρδευσης για την εξοικονόμηση νερού σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους αστικού πρασίνου, προϋπολογισμού 230.141 ευρώ (συν ΦΠΑ) προχώρησαν τον Ιούνιο του 2023 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας.
Το έργο της ευφυούς άρδευσης που αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο από το «Πράσινο Ταμείο» και δημοπρατήθηκε πρόσφατα από τις υπηρεσίες του δήμου μας, αφορά στην προμήθεια, ολοκληρωμένου κεντρικά διαχειριζόμενου συστήματος αυτοματοποιημένης άρδευσης, το οποίο θα αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές, συμβάλλοντας στην βελτίωση των χώρων αστικού πρασίνου του Δήμου.
Επισημαίνεται ότι για το συγκεκριμένο έργο η διοίκησή μας υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2019 σχετική πρόταση – η οποία και εγκρίθηκε – στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου σύγχρονου συστήματος αυτόματης άρδευσης και την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των φυσικών πόρων (νερό, έδαφος κ.ά), θα βελτιωθεί η ποιότητα των χώρων πρασίνου, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πιο αναλυτικά, το σύστημα κεντρικής διαχείρισης αυτοματοποιημένης άρδευσης θα εξυπηρετεί τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου του Δήμου Νάουσας και θα τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία από την Υπηρεσία Πρασίνου (Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, Άλσος Αγίου Νικολάου, Γήπεδο Νάουσας, Πλατεία Καρατάσιου, Γήπεδο Αγγελοχωρίου, Άνω Ζερβοχώρι κ.ά) , σε κάποια από τα οποία κρίνονται αναγκαία ο καλλωπισμός και η αισθητική αναβάθμισή τους.
Η προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου αρδευτικού υλικού, θα συμβάλλει στη γενική αναβάθμιση της εικόνας του κοινόχρηστου χώρου τόσο αισθητικά όσο και περιβαλλοντικά, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα συμβατικά συστήματα άρδευσης με αυτοματοποιημένες, σύγχρονες μεθόδους καταγραφής δεδομένων για την εκπόνηση πλάνου άρδευσης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Επιπρόσθετα, θα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ύδατος, τόσο λόγω του εξορθολογισμού της άρδευσης των χώρων πρασίνου σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, όσο και λόγω της διαρκούς και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησης των υποδομών, οδηγώντας σε άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων των κοινόχρηστων χώρων.
Σταδιακά, γίνεται προσπάθεια ένταξης όλων των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πλατειών σε αντίστοιχα προγράμματα, ώστε να εφαρμοστεί καθολικά το σύστημα τηλεμετρίας, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος.