Εργα Πολιτισμου-Τουρισμου

Τα ζητήματα ανάδειξης της ιστορίας μας, του πολιτισμού και του τουρισμού αποτελούν από την αρχή της θητείας μας βασική προτεραιότητα. Η πανδημία συνέβαλλε στο γεγονός πολλές από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις,  που είχαμε προγραμματίσει, να αναβληθούν, ωστόσο η αλλαγή σχεδιασμού οδήγησε δεν εμπόδισε την διοίκησή μας στην ανάπτυξη υποδομών και δράσεων πολιτισμού και τουρισμού.

-Ο συμμετοχικός σχεδιασμός οδήγησε στην ανάπτυξη πολλών υποδομών όπως η Ίδρυση  Βιβλιοθήκης  του  Αριστοτέλη. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε προμήθεια των σημαντικότερων εκδόσεων  των έργων του Αριστοτέλη ελληνικής και ξένης  βιβλιογραφίας, διερεύνηση συμπράξεων με  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ινστιτούτα και  φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Επίσης προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κέντρου  Πληροφόρησης  Επισκεπτών  Νάουσας. Είναι ένας σύγχρονος χώρος υποδοχής και πληροφόρησης των επισκεπτών, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονται τα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας και εξυπηρετούνται παράλληλα οι συνδημότες μας – κυρίως ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες – για θέματα εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΥΑΝ.

-Ένα ακόμα σημαντικό έργο πολιτισμού και τουρισμού για τον τόπο είναι η ολοκλήρωση  της έκθεσης  του Κέντρου  Βιομηχανικής  Κληρονομιάς  “ΕΡΙΑ” που άνοιξε επίσημα τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2021 και φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση «Ιστορίας Νήματα», αποτελώντας έναν ζωντανό οργανισμό στην πόλη, με πολύπλευρη δραστηριότητα, έναν χώρο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και αναψυχής.

-Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία έναρξης του θερινού κινηματογράφου «Μελίνα Μερκούρη» στο πάρκο της Νάουσας. Συγκεκριμένα η έναρξη του σινεμά απαίτησε τα ακόλουθα βήματα:
• Προμήθεια μηχανής ψηφιακής προβολής  (Full HD) τελευταίας τεχνολογίας,
• Προβολή ταινιών Α’ προβολής με χαμηλή  τιμή εισιτηρίου,
• Έκδοση άδειας λειτουργίας και αναβάθμιση  υφιστάμενων υποδομών στο θερινό δημοτικό  θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”.

ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της περιοχής μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησής μας.  Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία, με τους οινοποιούς μας,  το 1ο «Φεστιβάλ Τρύγου», με πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί. Στο 2ο Φεστιβάλ Τρύγου 2022, διοργανώθηκαν επίσης πλούσιες εκδηλώσεις, ενώ τον φετινό Σεπτέμβριο η διοίκησή μας σχεδίασε το  3ο  Φεστιβάλ Τρύγου, με  ποικίλες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις γευσιγνωσίας, wine street food, αναπαράσταση τρύγου σε αμπελώνα κ.ά.

Το τμήμα Πολιτισμού διαχειρίστηκε επίσης το ερευνητικό πρόγραμμα Cult-CreaTE (INTERREG  EUROPE). Η ταυτότητα του προγράμματος σχετίζεται με την ανάπτυξη της ταυτότητας της Νάουσας σχετικά με το κρασί και φέρει τον τίτλο “Νάουσα πόλη του  Οίνου και της γαστρονομίας” (δημιουργία  προωθητικών βίντεο, εβδομάδα τρύγου,  Digital marketing σε συνδυασμό με την  γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.

-Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ονομασία  «Γιορτές Νερού», αποτελούν μια πρωτοβουλία της διοίκησής μας με σκοπό να θεσμοθετηθούν και να πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο άλσος του Αγίου Νικολάου, στη Νάουσα και τις Κοινότητές μας.

Οι «Γιορτές Νερού» μετά την επιτυχή διοργάνωση του 2022, επέστρεψαν δυναμικά και το 2023 καθώς πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι με τη συμμετοχή χιλιάδες κόσμου, υπέροχες μουσικές  βραδιές με καταξιωμένους καλλιτέχνες σε ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς σκηνικό, κάτω από τα υπεραιωνόβια  πλατάνια του πανέμορφου άλσους του Αγίου Νικολάου και δίπλα στα τρεχούμενα νερά του ποταμού της Αράπιτσας..

-Κατά την διάρκεια της θητείας μας σημαντική ήταν η πραγματοποίηση μιας σειράς  δράσεων για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον, (“ΖΩ ΤΗΝ  ΠΟΛΗ ΜΟΥ”), οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων με τη  συμμετοχή όλων των συλλόγων και φορέων,  οι φιλανθρωπικές δράσεις και προφανώς οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, με κορυφαία την δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς του 2023, που ήταν η πιο πετυχημένη των τελευταίων ετών,  σε σχέση με τον αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι κατέκλυσαν την πόλη της Νάουσας για να παρακολουθήσουν το ιστορικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» αλλά και να διασκεδάσουν στις ποικίλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη την πόλη.

-Επίσης, πληθώρα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν από την Εστία Μουσών, ενώ  διοργανώθηκαν από την διοίκηση μας σημαντικές μουσικές δράσεις για την στήριξη του Γηροκομείου και του  Νοσοκομείου της Νάουσας, όπως επίσης φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κοινωνικήε αλληλεγγύης.  Παράλληλα, ενισχύθηκαν με νέες ενότητες τα εικαστικά εργαστήρια και το εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του δήμου, όπως επίσης και ποικίλες δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.ά που έγιναν διαδικτυακά κατά την πολύμηνη περίοδο της πανδημίας.

-Παράλληλα, διοργανώσαμε με επιτυχία για δύο συνεχείς χρονιές (φθινόπωρο του 2020 και του 2021) και μέσα στις δύσκολες συνθήκες των περιορισμών του covid, το Διεθνές Φεστιβάλ Αστικής Τέχνης «Naoussa Urban Art Festival», με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάδειξη ορεινών μονοπατιών του Βερμίου για την ενίσχυση του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού. Ειδικότερα από την αρχή της θητείας μας υλοποιήθηκαν ενέργειες για τον  καθαρισμό, τη χάραξη  και τη σήμανση των μονοπατιών  του Βερμίου με τελικό σκοπό την ανάδειξη της Νάουσας  ως εναλλακτικού  τουριστικού προορισμού, ενώ το καλοκαίρι του 2023 εγκρίθηκε η  χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της πρότασής μας για το έργο ανάδειξης των μονοπατιών του Βερμίου, προϋπολογισμού  προϋπολογισμού 695.498,56 €.

-Σημαντική ήταν επίσης σε ολόκληρη τη θητεία μας  η προβολή  μέσω νέων  τεχνολογικών  μέσων και digital marketing της ταυτότητας του Δήμου μας. Έτσι η προβολή και προώθηση της Νάουσας από νέα τεχνολογικά μέσα (όπως η συνεχή προβολή μέσω των social media και του Γραφείου Τύπου του Δήμου Νάουσας) αλλά και με  νέα εργαλεία όπως το digital marketing, η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων  την περίοδο της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμών, η υλοποίηση της διαδικτυακής δράσης προβολής με τίτλο  “Pure Naoussa” των  αξιοθέατων της περιοχής, ως εναλλακτικού τουριστικού προορισμού, η δημοσίευση έντυπων καταχωρήσεων σε μέσα  πανελλήνιας κυκλοφορίας με επίκεντρο θέματα πολιτισμού, τουρισμού, ιστορίας κ.ά.

Επετειακές Εκδηλώσεις  για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

Με συγκίνηση και σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας η διοίκησή μας διοργάνωσε, με επιτυχία, δύο συνεχείς χρονιές, σημαντικές δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 και την επέτειο 200 ετών από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας:

Ειδικότερα στις επετειακές δράσεις το 2021 περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από το 1821 στο πάρκο Νάουσας

-Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις 18 πόλεις «Μακεδονία Βιβλιοθήκες 1821- στην Τοπική Ιστορία»

-Συμμετοχή στην τηλεόραση της Βουλής με υλικό για την Επανάσταση 1821-2021 ( 200 χρόνια)

-Εικαστική δράση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Η Επανάσταση του 21 σε εικαστική απόδοση» από την εικαστικό Ευγενία Περισοράτη

-Φωταγώγηση του κτιρίου του Δημαρχείου και τοπόσημων του Δήμου Νάουσας (Χώρος Θυσίας, Άγιος Γεώργιος, Πλατεία Καρατάσου και βιντεοπροβολή των Ναουσαίων Ηρώων της Επανάστασης, Ανθεμίων – Ειρηνούπολης

-Δωρεάν προβολή της ταινίας «Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στην μάχη της Μονής Δοβρά, κατά την έναρξη της Επανάστασης της Νάουσας, τον Μάρτιο του 1822

-Συμβολική ποδηλατική διαδρομή 200 χιλιομέτρων του αθλητή υπεραποστάσεων Αναστασίου Λάλα, με συμβολικές στάσεις σε τοπόσημα κατά την Επανάσταση (Χώρος Θυσίας, Άγιος Γεώργιος) με τελικό προορισμό το πάρκο Νάουσας στο Μνημείο των 1.241 Νεομαρτύρων, όπου του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα

-Φωτογραφική έκθεση στην λίμνη του δημοτικού πάρκου της φωτογράφου Κατερίνας Καμπίτη με τίτλο «Ελευθερία ή Θάνατος», θέμα εμπνευσμένο από την θυσία των γυναικών της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822

-Έκθεση ζωγραφικής στην δημοτική βιβλιοθήκη με τίτλο «Ο χαλασμός της Νάουσας» με έργα του Γιώργη Μπαδόλα από την ιδιωτική συλλογή της Κατερίνας Μπαδόλα .

-Έκθεση περιγραφικών λαβάρων της δράσης «1821:οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην τοπική ιστορία» στην δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας και παράλληλα στον ίδιο χώρο εκτέθηκαν αντίτυπα από την συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας που αφορούν στην τοπική ιστορία.

-Ο Δήμος Νάουσας συμμετείχε μαζί με άλλες 17 πόλεις στο μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής « Ελλάδα 2021», σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας . Επίσης, σε συνεργασία με τον δήμο πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της τηλεοπτικής εκπομπής «Η Μηχανή του Χρόνου» με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Το 2022 ο εορτασμός της 200ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, που πραγματοποιήθηκε με την δέουσα συγκίνηση και λαμπρότητα, παρουσία και της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, περιελάμβανε σημαντικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η διοίκησή μας, με τη συνεργασία συλλόγων και φορέων:

-Τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμη Δημότη Δήμου Η.Π. Νάουσας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της πόλης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Δήμαρχο Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα

-Παρουσίαση του κοντσέρτου «Naousa Concerto» για κιθάρα και Συμφωνική Ορχήστρα του συνθέτη Sergio Assad με την επιμέλεια του σολίστα κιθάρας Θάνου Μήτσαλα, με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με κύρια στοιχεία του την ιστορική – πολιτισμική φυσιογνωμία της Νάουσας και με παράλληλη κεντρική αναφορά στο “Ολοκαύτωμα” του 1822.

-Εκδήλωση γνωριμίας (pre-concert) του μουσικού έργου «Naousa Concerto» και του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Sergio Assad.

-Διοργάνωση έκθεσης «1822-1922-2022: Ιστορικές μνήμες» από τον Χαλασμό της Νάουσας και την Μικρασιατική Καταστροφή, με εκθέματα της συλλογής του ιστορικού ερευνητή-λαογράφου της Νάουσας κ. Τάκη Μπάιτση και του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας.

Προβολή ταινίας με τίτλο «Θυμάσαι Μιμούλα…», από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα» για τον Χαλασμό της Νάουσας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

-«Ο Χαλασμός της Νάουσας – 1822 μ.Χ., Ελληνική ραψωδία», παρουσίαση του έργου σε λιμπρέτο, ποίηση και στίχους του Δημήτρη Μπρούχου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός.

-Επετειακή λαογραφική παράσταση από το Λύκειο των Ελληνίδων – παράρτημα Νάουσας. «Απ΄τον Αγιά Δημήτρη στους Στουμπάνους – Μια θυσία δρόμος».

-Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.  «Η Μακεδονία στην Επανάσταση του 1821»

-Εκδήλωση στο περιστύλιο της Βουλής στην Αθήνα  με θέμα «Η ηρωική πόλη της Νάουσας: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’», μια συνδιοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Δήμο Η.Π. Νάουσας, με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Ανάδειξη της Ιστορικής Διαδρομής του Δήμου Η.Π. Νάουσας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2023 υπεγράφη  η σύμβαση για το έργο ανάδειξης της «Ιστορικής Διαδρομής του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας» που χρηματοδοτείται μετά από πρόταση της διοίκησής μας που υποβάλλαμε το 2021 στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 230.760 ευρώ.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει: δημιουργία εφαρμογής για φορητές συσκευές (application), εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της πόλης,  προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εικαστικών δράσεων, οπτικοακουστική απεικόνιση για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, ντοκιμαντέρ για την επανάσταση της Νάουσας το 1821/1822, κινηματογραφική ταινία αναβίωσης του Ολοκαυτώματος, ανάθεση σύνθεσης μουσικού έργου με κύρια στοιχεία την ιστορική – πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης κ.ά.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.