Μονοπατια Βερμιου

Η ενίσχυση του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Βερμίου.

Τον Μάιο του 2023 υποβάλλαμε πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 695.498,56 € για την ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του βουνού μας.

Το εγχείρημα εντάσσεται στις δράσεις του Δήμου Νάουσας για την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Βερμίου με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές, το καθαρό περιβάλλον και τα κρυστάλλινα τρεχούμενα  νερά. Τα περισσότερα από τα μονοπάτια καταλήγουν στις κορυφές του Βερμίου προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδική θέα και  εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Με την βελτίωση των μονοπατιών θα ενώσουμε όλα τα ενδιαφέροντα τοπόσημα και θα κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτά.

Με το προτεινόμενο έργο, συνεχίζουμε την σημαντική προσπάθεια που ξεκινήσαμε από το 2020 με την διάνοιξη και τη σήμανση των μονοπατιών με την υποστήριξη της δασικής υπηρεσίας, αθλητικών σωματείων και περιπατητών.

Συγκεκριμένα,  σχεδιάζουμε την ανάδειξη και βελτίωση δικτύου 16 επιμέρους μονοπατιών, εκ των οποίων 15 αποτελούν μονοπάτια αναψυχής και το ένα προσβάσιμο μονοπάτι σε Άτομα με Αναπηρία.

Το μελετώμενο δίκτυο μονοπατιών είναι 82.494 μέτρα και συμπεριλαμβάνει διαδρομές κατά μήκος των κορυφογραμμών, παραρεμάτιες διαδρομές, διαδρομές σε ενδοδασογενές περιβάλλον κ.ά., με στόχο να προσφέρει εύκολη προσβασιμότητα στα σημεία ενδιαφέροντος, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή.

Η πρόταση του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καθαρισμό μονοπατιών (καθαρισμό  υποβλάστησης, κλαδεύσεις κλπ), τοποθέτηση πινακίδων υποδοχής επισκεπτών με σκέπαστρο και πινακίδων κατεύθυνσης, συμπληρωματικές υποδομές όπως ξύλινα κιόσκι και παγκάκια, τοποθέτηση ξύλινων γεφυρών, ηλιακών στύλων αυτόνομου σταθμού φόρτισης κινητών συσκευών, τοποθέτηση κιαλιών παρατήρησης, κ.ά.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.