Προτυπες Δρασεις

Η κοινωνική συνοχή ήταν από την πρώτη στιγμή βασική προτεραιότητα για τη διοίκησή μας. Μερικές δράσεις που συνέβησαν ξεχώρισαν για το «αποτύπωμα» τους στην καθημερινότητά μας:

Η δράση «Ζω την Πόλη μου»

Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αναγκαιότητα της «πράσινης» ανάπτυξης στον Δήμο  μας είναι από τα πρώτα μηνύματα που στείλαμε στους δημότες μας. Συγχρόνως ήταν σημαντική για εμάς η προσπάθεια να «εκπαιδεύσουμε» την κοινωνία στην αλλαγή της συνήθειας χρήσης του αυτοκινήτου για κάθε ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε συνήθειες μετακίνησης με επιβολή εκ των άνω.

Έτσι λοιπόν από τον Σεπτέμβριο του 2019 προχωρήσαμε σε πρωτότυπες  δράσεις  με την ονομασία «Ζω την πόλη μου», με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ειδικότερα, με την  πρωτοβουλία αυτή για την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο που καθιερώσαμε από τους πρώτους μήνες της θητείας μας και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, θέσαμε ως βασικό στόχο να μπορούν πολίτες και επισκέπτες να χαρούν την πόλη της Νάουσας ελεύθερη από αυτοκίνητα και να συμμετέχουν παράλληλα σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες ,καθώς και πολιτιστικές δράσεις. Συγχρόνως, σημαντικός ήταν ο διαφορετικός χειρισμός της δράσης, μέσα στο έτος, διαμορφώνοντας διαφορετικά το  πρόγραμμα της δράσης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιόδου. Έτσι άλλες φορές η δράση είχε στόχο π.χ. με θέμα το κρασί τον Νοέμβριο και κάθε μήνας είχε τον δικό του συμβολισμό.

Η εν λόγω δράση διακόπηκε την περίοδο της πανδημίας και θα την αναπτύξουμε εκ νέου με ποικίλες δράσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Η δράση «know the snow”

Με ιδιαίτερη χαρά διοργανώσαμε μία ιδιαίτερα όμορφη και πρωτότυπη δράση τον Φεβρουάριο του 2020, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με Αναπηρίες να έρθουν σε επαφή με το χιόνι, την χιονοδρομία και το βουνό!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρότυπη δράση «know the snow» έδωσαν το «παρών» περισσότερα από 100 άτομα με αναπηρία από δομές της Ημαθίας, που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στο χιόνι, να κάνουν έλκηθρο και βόλτες με snowmobile, πεζοπορία με ορειβατικά μπαστούνια, να δοκιμάσουν το άθλημα του σκι, να φτιάξουν χιονάνθρωπους και να διασκεδάσουν με πρωτότυπα παιχνίδια, μουσικές και χορευτικές εκπλήξεις. Στόχος της δράσης ήταν η εναλλακτική προσέγγιση σε αθλητικού τύπου δραστηριότητες (γνωριμία με χιονοπαιχνίδια, χιονοπατίδες, πεζοπορία με ορειβατικά μπαστούνια, κατασκευές στο χιόνι, βόλτα με snowmobile κ.ά.) παιδιών, εφήβων και νέων ΑμεΑ, με τη συνδρομή και εποπτεία ειδικών σε θέματα άθλησης – χιονοδρομίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να γνωρίσουν και να χαρούν τα οφέλη της επαφής με το χιόνι και τις ομορφιές του βουνού. Με την πρωτοβουλία αυτή, η Δημοτική Αρχή, ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι στηρίζει έμπρακτα το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής και προαγωγής ευάλωτης μερίδας συμπολιτών, δίνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας των ίσων ευκαιριών για όλους. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η πιλοτική αυτή δράση να αποτελέσει την αφετηρία για συνεργασίες και συμπράξεις, που θα συμβάλλουν σε περαιτέρω πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δήμου Νάουσας για την προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία σε χώρους, όπως είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας κ.ά.

Δράση Garden στο πάρκο

Με το πρώτο κύμα της πανδημίας βασικό και κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής μας ήταν από τη μία η θωράκιση της δημόσιας υγείας και από την άλλη η διασφάλιση της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Έτσι, η χρήση του πάρκου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εστίασης και ψυχαγωγίας αποτέλεσε μία από τις δράσεις που έδωσαν μία βιώσιμη λύση στη λειτουργία της πόλης κατά τους θερινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας μας με τους επιχειρηματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν η δυνατότητα χρήσης τραπεζοκαθισμάτων μέσα στο δημοτικό μας πάρκο. Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του πανέμορφου τοπίου του πάρκου μας, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Νάουσας από επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, το GARDEN, ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής και χαλάρωσης μέσα στο πάρκο μας που απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι, οικογένειες, δημότες  και επισκέπτες της πόλης της Νάουσας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.