ΜΠΕΚΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ)

Προσωπικά – οικογενειακά στοιχεία

Ονομάζομαι Ουρανία Μπέκα του Στεργίου και της Ελένης. Γεννήθηκα το 1981 και μεγάλωσα στη Νάουσα. Το 2005 παντρεύτηκα με τον Ιωάννη Λίλη του Γεωργίου και της Ελένης. Έχουμε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Στέργιο ηλικίας 14 και 13 ετών αντίστοιχα.

Εκπαίδευση

Τελείωσα τη  βασική μου εκπαίδευση το 1999 από το Τεχνικό Λύκειο Νάουσας με ειδικότητα «Πληροφορικής».
Σπούδασα «Βιομηχανική Πληροφορική» στο ΤΕΙ Καβάλας, από όπου αποφοίτησα  το 2005. Ταυτόχρονα παρακολουθούσα διάφορα ειδικά μαθήματα πληροφορικής.
Το 2005 το «Κέντρο Επιχειρηματικών Σπουδών» του ΤΕΙ Καβάλας, μου απένειμε το 1ο Βραβείο για το καλύτερο  «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Καβάλας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε για την «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Thermi Α.Ε.».

Επαγγελματική δραστηριότητα

Η δραστηριότητα μου ξεκίνησε το 1999, μόλις τελείωσα το Λύκειο, στον κλάδο εμπορίου με τεχνολογικά μέσα, κινητή τηλεφωνία – τηλεπικοινωνίες.
Από το 2002 μέχρι σήμερα δραστηριοποιούμαι στον Ασφαλιστικό κλάδο ως βασικό επάγγελμα.
Από το 2007 μέχρι το 2009 ανέλαβα την εισήγηση προγραμμάτων κατάρτισης πληροφορικής στους επαγγελματίες της Νάουσας, μέσω του «Εμπορικού Συλλόγου», με επιδοτούμενα πρόγραμμα του Κ.Α.ΕΛ.Ε.Ε. (ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑΣ).
Συγχρόνως από το 2009 μέχρι σήμερα, δραστηριοποιούμαι στον κλάδο αυτοκινητιστών. Ανέλαβα άδεια ΕΔΧ  οχήματος  (Επιβατικό Δημοσίας Χρήσης) και είμαι μέλος του «Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ιδιοκτήτων ταξί Νάουσας – Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ».
Από το 2017 μέχρι σήμερα δραστηριοποιούμαι στη Νάουσα ως ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο εμπορίου με τεχνολογικά μέσα και κινητής τηλεφωνίας. Ξεκινώντας την επιχείρησή μου, έκανα μια νέα συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών «WIND».
Στην πολυετή επαγγελματική μου δραστηριότητα, παρακολούθησα πολλά σεμινάρια διαφόρων θεμάτων, σχετικών με τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες.

Ενδιαφέροντα

Αφορούν την κοινωνικότητα, την επικοινωνία, τον προγραμματισμό και ανάπτυξη / εξέλιξη.

Στόχοι

Η μνήμη μου προδίδει την ηλικία μου (γεννήθηκα το 1981)! Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, την ζωντάνια που είχε η πόλη μας η Νάουσα,  την κοινωνική ζωή που υπήρχε, τα έθιμα που ακλουθούσαμε με τόσο ζήλο (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αποκριές κ.α.).
Θυμάμαι την επισκεψιμότητα που υπήρχε  από φίλους και συγγενείς που ζουν σε άλλες πόλεις, αλλά και  τον αυξημένο τουρισμό.
Όσοι ζήσαμε σε αυτή την εποχή θυμόμαστε πολύ έντονα την ζωή της πόλης, την δροσιά της, τα αξιοθέατα, την φιλοξενία της και κυρίως την ιστορία της περιοχής μας (αρχαιότερη και νεότερη).
Δυστυχώς αυτές οι καταστάσεις έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Πιστεύω πως η πόλη αλλά και ο Δήμος μας ευρύτερα,  μπορεί να αναπτυχτεί ξανά στον τουριστικό τομέα, τον αγροτικό τομέα και με καινοτόμες ιδέες, μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που πρέπει να στοχεύσουμε, να μεθοδεύσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε, ώστε να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που επιθυμούμε για τον τόπο μας. Οι βάσεις έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν από την παρούσα δημοτική αρχή, όμως χρειάζεται υπομονή, επίμονη, χρόνος και πολλή δουλεία!

Αγροτικός τομέας

Πολύ βασικός παράγοντας ανάπτυξης είναι ο αγροτικός τομέας, τα φρούτα και τα οπωροκηπευτικά μας! Τον τρόπο λειτουργιάς που έχουμε, μπορεί να τον υιοθετήσει ο κάθε αγρότης ανά την Ελλάδα. Οι κλιματολογικές συνθήκες που δυστυχώς αλλάζουν χρόνο με το χρόνο παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, ίσως ευνοούν τις πιο βόρειες και ορεινές περιοχές. Η Νάουσα έχει ένα εξαιρετικό μικροκλίμα, διαθέτει μια πολύ εύφορη γη αλλά και αγρότες με σημαντική τεχνογνωσία, τα οποία συνιστούν μια ιδανική συνθήκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Τα επόμενα χρόνια με την αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη μας, το «στοίχημα» θα κριθεί στο πού και πώς επενδύουμε.
Ο αγροδιατροφικός τομέας, θεωρώ ότι για την περιοχή μας μπορεί να γίνει ο καταλύτης της ανάπτυξης. Έχουμε πολύ οργανωμένους και δραστήριους Αγροτικούς Συνετ/σμούς, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα σε σχέση με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μας, με νέες  καινοτόμες καλλιέργειες που θα δώσουν άλλη προοπτική, όπως επίσης  και στον τρόπο μεταποίησης –συσκευασίας –εμπορίας τους. Γενικότερα, θεωρώ ότι  ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας, έχει τα στοιχειά που προστίθενται στην φροντίδα μας προς τους καρπούς,  με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να είναι τα μοναδικά σε όλη την Ευρώπη που ξεχωρίζουν από μυρωδιά και γεύση!

Τουριστικός τομέας

Ένας επίσης σημαντικός κλάδος ανάπτυξης, είναι και ο τουρισμός. Η Νάουσα ως «Ηρωική Πόλη» έχει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία και μια ξεχωριστή ταυτότητα στην Ελλάδα. Περιβάλλεται επίσης και από εξαιρετικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως η «Σχολή του Αριστοτέλη», το αρχαίο θέατρο της «Μίεζας», οι μοναδικοί «Μακεδονικοί Τάφοι», το χιονοδρομικό μας Κέντρο στα «Πηγάδια», το απαράμιλλης ομορφιάς άλσος Του Αγίου Νικολάου, η τεράστια βιομηχανική μας ιστορία , το μοναδικό επίσης ξινόμαυρο κρασί «Νάουσα» κ.α. στα οποία οφείλουμε να εστιάσουμε και να αναδείξουμε.
Εμείς  μπορούμε και θέλουμε ολόκληρος ο Δήμος μας να αναδεχθεί και να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο. Να μπορεί να παρέχει προϋποθέσεις ώστε μια νέα οικογένεια να επιλέξει τον Δήμο μας ως μόνιμη κατοικία, να παρέχει υποδομές για δραστηριότητες όλων των ηλικιών (αθλητικοί χώροι, μονοπάτια για πεζοπορίας, cinema, θέατρο, πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές κ.α.), να παρέχει δυνατότητες εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων (γυμνάσιο Β΄ ευκαιρίας, σχολή αστυφυλάκων, τμήμα πανεπιστήμιου κ.α.).

Βιομηχανία    

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα μεγάλο «αγκάθι» που όλους μας πονάει. Λόγω της Βιομηχανική ακμής της Νάουσας, την ονόμαζαν κάποτε «το Μάντσεστερ των Βαλκανίων», «βιομηχανική περιοχή». Αυτό συνέβαινε επειδή υπήρχε βαριά βιομηχανία! Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν εργατικές κατοικίες. Οι οικονομικές συνθήκες οδήγησαν τα περισσότερα εργοστάσια να κλείσουν, έχουν πάψει να υπάρχουν οι μισθοί που κάποτε μας ζούσαν. Τα εργοστάσια ήταν το βασικό εισόδημα της περιοχής. Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αν υπάρχει κάποια ευκαιρία εκμετάλλευσης, πρέπει να την «αρπάξουμε». Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε βιομηχανικά κτίρια ανεκμετάλλευτα που μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Παρόλο που είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες της χώρας πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, πιθανότητες και ελπίδες!

Τρόποι λειτουργιάς

Όλα αυτά βεβαίως, χρειάζονται έναν καλό σχεδιασμό, μια άριστη μελετητική τεκμηρίωση, εξεύρεση των απαραίτητων πόρων και πολλή και σκληρή δουλειά πρωτίστως από τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή, σε συνεργασία με όλους τους Φορείς της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής μας.
Στα πλαίσια αυτά επομένως, κι επειδή ζω και δραστηριοποιούμαι στην όμορφη πόλη μας τη Νάουσα, θέλω και τα παιδιά μου να μείνουν εδώ και να  προκόψουν, θέλω να προσφέρω κι εγώ με τις όποιες μικρές μου δυνάμεις στο «αύριο» του τόπου μας και γι’ αυτό αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον σημερινό Δήμαρχο κ. Νικόλα Καρανικόλα, προκειμένου να συμμετέχω σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης του Δήμου Νάουσας.
Ο κ. Καρανικόλας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με πολλές γνώσεις και ικανότητες, σε θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, διοίκησης, επικοινωνίας, αλλά και επίλυσης θεμάτων που προκύπτουν καθημερινά. Έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για τον Δήμο της Νάουσας, αλλά στην προσπάθειά του αυτή, σαφώς και δεν μπορεί να είναι μόνος του. Δέχτηκα επομένως την πρόταση του  με μεγάλη χαρά, υποσχόμενη προς το Κοινωνικό σύνολο και τους Συμπολίτες μου να προσφέρω τις δυνάμεις μου, να αξιοποιήσω την εμπειρία μου και για να βοηθήσω με όποιο άλλο τρόπο  μπορώ. Θέλω να ξαναδώ τον Δήμο Νάουσας όπως τον έχω στην μνήμη μου, από τα παιδικά μου χρόνια.
Επιθυμία μου είναι  να σταματήσουν οι νέοι να φεύγουν από τον τόπο τους, τους γονείς και τους φίλους τους. Να ξαναγεμίσουν οι γειτονιές με χαρούμενες παιδικές φωνές.  Και γι’ αυτό θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις εάν οι Πολίτες του Δήμου Νάουσας με επιλέξουν στη θέση της δημοτικής συμβούλου.
Όλοι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να στηρίξουμε την ανάπτυξη του Δήμου μας και να μην μένουμε απ’ έξω ασκώντας την εύκολη πάντα «κριτική».  Πρέπει να οραματιστούμε την βελτίωση της ζωής, στην πόλη και στα χωριά μας σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμώ επομένως, ότι  αξίζει να δοθεί  μια δεύτερη θητεία  στον σημερινό Δήμαρχο και την παράταξη του «ΕΝΑ ΜΑΖΙ», ώστε ο Δήμος μας να μπορέσει να έχει μια «συνέχεια» και όσα σημαντικά έργα σχεδιάστηκαν στην παρούσα θητεία  να μπορέσουν να ολοκληρωθούν στην επόμενη, αλλά και να σχεδιαστούν και άλλα ακόμη μεγαλύτερα για το μέλλον.

Συστρατεύομαι κι εγώ  στο κάλεσμα του Δημάρχου, σε μια  κοινή προσπάθεια για το μέλλον της Νάουσας και γιατί πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να  είμαστε  όλοι «ΕΝΑ ΜΑΖΙ»!

Θέτω υποψηφιότητα ως Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Νάουσας στην παράταξη του
κ. Νικόλα Καρανικόλα «ΕΝΑ ΜΑΖΙ».
Ζητώ  την στήριξη σας για να μπορέσω να βοηθήσω ώστε το «όραμα» να γίνει πραγματικότητα!

Με τιμή,

Ουρανία (Ράνια) Μπέκα

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Νάουσας

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.